image3_2

AO Trauma kurzusok

2022. június 8-11. között Szegeden kerültek megrendezésre az AO Trauma kurzusok, melyek elsősorban traumatológusok számára mesterképzést jelentettek 4 témakörben: váll és könyök, kéz és csukló, csípőízület és medencegyűrű, alsó végtag.

1. Váll és könyök >>>

2. Kéz és csukló >>>

3. Csípőízület és medencegyűrű >>>

4. Alsó végtag >>>


A kurzusokon az elméleti előadások mellett esetmegbeszéléses diszkussziók, műanyagcsontos workshopok és a Patológiai Intézetben cadaver gyakorlatok is megszervezésre kerültek.

AO_Trauma


A kurzusokra 19 országból érkeztek résztvevők, Magyarországon kívül,Romániából, Lengyelországból, Izraelből, Litvániából, Észtországból, Bulgáriából, az Egyesült Királyságból, Svájcból, Németországból, Csehországból, Finnországból, Moldovából, Szlovéniából, Montenegróból, Szerbiából, Horvátországból, Fehéroroszországból, Katarból.

A résztvevők száma 74 volt, az oktatók száma pedig 33, így az oktató -hallgatói arány lehetővé tette a nagyon alapos , face to face oktatást.


image0


Köszönet az egyetem minden intézményének, akik a szervezésben és megvalósításban segítettek, különös tekintettel a TIK munkatársainak ,valamint a Patológiai Intézet munkatársainak és a Szegedi Tudományegyetem Traumatológiai Klinikájának.

Az AO International (Arbeitsgemeinschaft für Osteosynthesefragen) egy 1958-ban Svájcban megalapult alapítvány, mely azzal a céllal jött létre hogy a baleseti sebészetben dolgozók megfelelő elméleti és gyakorlati kiképzésben vehessenek részt. Magyarország viszonylag korán kapcsolódott ehhez a nemzetközi szervezethez melynek ma több mint 90 ország tagja. A traumatológiai problémákon kívül külön munkacsoportok jöttek létre a gerincsebészet, a szájsebészet , a protetika, az állatorvosi ellátás segítésére is, valamint külön szekciók jöttek létre az orvosokon kívül a műtősnői képzésre, illetve a legszegényebb országok orvosainak képzésére is.

A Szegedi Tudományegyetem Traumatológiai Klinikája 2014. óta AO Fellowship Host Center egyedüliként Magyarországon, és rendszeresen fogad a világ minden országából traumatológiai klinikai képzés iránt érdeklődő kollégákat. Ezen munkánk eredménye, hogy ezeket a kurzusokat először Magyarországon megszervezhettük, a svájci, Davosi székhelyű AO központ segítségével . A visszajelzések alapján rendkívül pozitív véleményük volt, így jövőre ismét lesz lehetőségünk hasonló képzés lebonyolítására. Ez volt az első alkalom, hogy az AO Foundation egy egyetemen belül szervezte meg, annak segítségével ezen kurzusokat. Remélhetőleg ezzel az AO alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem együttműködése új távlatokat nyithat meg. Ez különösen fontos annak tudatában, hogy az egyetemen hamarosan elkészül egy olyan Skill központ, amely minden tekintetben világszínvonalon fogja szolgálni az elméleti és gyakorlati képzést.


image7


Prof. Dr. Varga Endre

senior AO trustee

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

Izraeli_latogatas_2

Prof. Shaul Yatsiv (Head of Medical Profession Licensing Division) és Dr. Moshe Cohen (CEO Medical Doctor International Academy) 2022. június 15-én folytattak megbeszélést Karunk vezetőivel.

Kovacs_Kalman_kep

Őszinte részvéttel tudatjuk, hogy Dr. Kovács Kálmán, a SZOTE díszdoktora, az MTA külső tagja, Kanadában tevékenykedő orvos, tudós 2022. április 27-én elhunyt Torontóban