kanyaro

Tájékoztató kanyarós megbetegedésekkel kapcsolatban

Tisztel Orvostanhallgató Kolléganő/Kolléga!


Amint az Ön előtt is ismert, az elmúlt napokban számos kanyarós megbetegedést észleltek Csongrád megye egészségügyi intézményeiben, és kialakult a betegség az egészségügyi dolgozók között is.

A fertőző ágens a Paramyxovírus, a betegség emberről emberre cseppfertőzés, közvetlen érintkezés útján terjed. A lappangási idő 8-13 nap, a kiütések megjelenéséig 13-15 nap, de gamma-globulin adása után 21 napig is elhúzódhat. A fontosabb tünetek: a láz, a hurutos tünetek, a Koplik foltok, illetve az exanthemák. Fontos tudni, hogy a beteg már a lappangási idő utolsó napjaiban is fertőzőképes, majd a kiütések megjelenésével a fertőzőképesség fokozatosan csökken és a kiütések megjelenésétől számított 5-6. napon megszűnik.


Amennyiben Önök korábban a megfelelő vakcinációban részesültek, a betegség kialakulásának esélye csekély. Tekintettel arra azonban, hogy tanulmányaik során sok időt töltenek betegek közelében, illetve nagyobb közösségekben, feltétlenül fontos, hogy a fertőzés kialakulásának, terjedésének megakadályozása érdekében a szokásosnál is nagyobb figyelmet fordítsanak az óvintézkedésekre (gyakori kézmosás, fertőtlenítés, a védőeszközök – védőruha, maszk, kesztyű – szükség szerinti alkalmazása, stb.)! Az esetleges gyanújelek, tünetek jelentkezése esetén, illetve amennyiben a betegséggel kapcsolatban részletesebb felvilágosítást igényelnek, azonnal forduljanak orvoshoz.

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

Kovacs_Laszlo_gyertya

A SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika munkatársai szomorúan és mély fájdalommal értesültek arról, hogy a Klinika volt tanszékvezető egyetemi tanára 2022.08.09-én, 88 éves korában elhunyt. A professzor urat a Kar saját halottjának tekinti. Emlékét tisztelettel és alázattal megőrizzük!

Szukseges_Tennivalok_Elsosoknek

Gratulálunk sikeres felvételijéhez és üdvözöljük a Szegedi Tudományegyetem hallgatói körében! A felvételről szóló döntés a 2022/23. tanév I. félévére szól, a hallgatói jogviszonya pedig a beiratkozással jön létre. Ennek megszerzéséhez nyújtanak segítséget a tájékoztató következő oldalain olvasható lépések.