Megújul a dialízis központ és fejlesztik a képalkotó diagnosztikát is

2,6 milliárd forintos Európai Úniós támogatáshoz jutott a Szegedi Tudományegyetem, mondta Prof. Dr. Facskó Andrea, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke.

Több beteget tudnak majd fogadni és az ellátás is biztonságosabb lesz a bővítés nyomán, jelentette ki az év végére befejeződő beruházásról az Elnök asszony. Hazákban minden tizedik embert érint valamilyen vesebetegség, 6500 páciens jár rendszeresen művese kezelésre. Közülük mintegy hétszázan vannak a transzplantációs várólistán, miközben évente mintegy 300 átültetést tudnak elvégezni. Hozzátette, megbetegedés esetén a dialízis kezelés – melyre olykor heti három alkalommal is szükség lehet – a vese-transzplantációig, de akár élethosszig tart. A krónikus vesebetegek száma évente átlagosan 6 százalékkal nő, részben a kezeletlen magas vérnyomás miatt. A több mint száz korszerű, saját tulajdonú gép beszerzésével az egyetem a művese-kezelés mellett a májpótlásra és plazmaferezisre is alkalmas központot hoz lére. A most bejelentett kapacitás bővítés évente tizenöt új beteg, köztük két gyermek fogadását teszik lehetővé – mondta Prof. Dr. Facskó Andrea.
 
Prof. Dr. Pávics László, a Nukleáris Medicina Intézet igazgatója hangsúlyozta, a mostani beruházás másik eleme a képalkotó diagnosztika fejlesztése a klinikai központban. A bővítés egy új, speciális komputer tomográf beszerzését jelenti, amely a korábbinál rövidebb idő alatt, kisebb sugárdózis pontos alkalmazásával teszi lehetővé a páciensek vizsgálatát, és képes a gyorsan mozgó szervek leképe-zésére is. Az új mágneses rezonanciás (MR-) készülék a belső szervi gyulladá-sos folyamatok, fejlődési rendellenességek, daganatok felismerését is segíti. A hibrid képalkotó módszerek közé tartozó SPECT-CT berendezéssel egy időben végezhető el a klasszikus radiológiai és az izotópos vizsgálat, amely láthatóvá teszi, hogy egy adott elváltozáshoz milyen funkcionális zavar kapcsolódik, jelentette ki Prof. Dr. Pávics László.

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

Prof. Dr. Farkas Eszter

A gyógymódok személyre szabásától és az okos hatóanyagok kutatásától reméli Prof. Dr. Farkas Eszter, az SZTE SZAOK és az SZTE TTIK Sejtbiológia és Molekuláris Medicina Tanszék professzora, hogy a stroke gyógyításában egyszer javulást hozhatnak. A professzorasszony az MTA Nemzeti Agykutatási Program harmadik szakaszában a stroke utáni agyi vérellátást tovább károsító jelenségeket kutatja.

Fulbright_24_25_website_banner_700x259

A Fulbright Bizottság az idén az alábbi kategóriákban hirdet ösztöndíjakat a 2024-2025-ös tanévre az Egyesült Államokba: