HangfelvételekDr_Kiss_József_Géza Kétszeresére bővül a szegedi Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika

Egy rövidesen elkezdődő építkezéssel, melynek elavult körülményei között világhírű hallásjavító munkát végeznek, sőt siketen született gyermekeket tesznek hallóvá, modern berendezéseket, implantátumokat ültetnek a koponyába. Több éves előkészítés után, rövidesen hozzákezdenek a klinika új épületszárnyának megépítéséhez, mely reményeik szerint egy év alatt elkészül. Kiss József Géza professzor erről tájékoztatja hallgatóinkat, Tráser László mikrofonja előtt.
Interjú:


265agyas Vérdepó
Vérdepót alakított ki az Egyetem és a Klinikai központ vezetése, a Petri Gábor klinikai tömbben, amelynek ünnepélyes átadását október 26.-án tartották a helyszínen. A vérdepó működését már szeptember 24.-én, zökkenőmentesen megkezdte és azóta is hasonlóképpen működik. A Klinikai központ vérfelhasználásának majd teljes egészét, mintegy 98%-át kezeli az újonnan telepített Vérdepó, mely karnyújtásnyira van a legjelentősebb vérfelhasználó egységektől, a Központi műtőtől, intenzív és sürgősségi osztályoktól. Az ünnepélye átadón járt Tráser László.
Interjú Dr. Fendler Judit kancellár asszonnyal és Dr. Németh László Klinikai Központ elnökkel:


Interjú Dr. Szekeres Veronikával, a Szegedi Regionális Vérellátó Központ régióigazgatójával:Évfolyamtársak
Interjú:


Dr_Nemeth_Gabor

A Szegedi Tudományegyetem általános orvoskarán lévő Nőgyógyászati klinika igazgatója, Németh Gábor professzor szerint, ma ugyan olyan fontos és kötelező a klinikai beavatkozás előtti alapos orvosi kézmosás, pontosabban kézfertőtlenítés, mint a 19. század 40-es éveinek elején, amikor Semmelweis Ignác kötelezővé akarta tenni a klórmész-oldatos kézmosást. Ma természetesen különleges kesztyűben dolgoznak a sebészi beavatkozást végző orvosok, akkor ezt még nem ismerték, de a kézfertőtlenítés műtét, vagy szülés előtt ugyan úgy higiénés parancs, mint „az anyák megmentője” szerette volna. Tráser László összeállítása.

Interjú:

 


Dr_Kiss_József_Géza

Különleges orvosi műtét a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán

 

A világnak éppen olyan nap, mint a többi, de kisfiúnak az új élet kezdete, hiszen eddigi életéhez képest alapvető változás – mától halló gyermekké vált. Természetesen nem azonnal, de a legjobb úton indulhat meghallani a világot. a szegedi egyetem Fül- orr-gége klinikáján Rovó László igazgató professzor, bekapcsolta azt a hallókészüléket, amelyet korábban beültetett és mára a seb begyógyult. Az eseményről és annak jelentőségéről Kiss József Géza professzor beszélt, Tráser László mikrofonja előtt.

Interjú:

 


Dr_Lazar_Gyorgy Interjú az új vezetőkkel

Interjú:dr_varkonyi_tamas

Interjú Várkonyi Tamás egyetemi docenssel

Magyarországon jelenleg a lakosság mintegy 10%-a, egy millió ember, de inkább több cukorbeteg. Ez a szám arányosan illeszkedik a Közép-Kelet-európai térség átlagába. Változtatni, gyógyulni csak a gyógyszerektől nem lehet, hangsúlyozza dr Várkonyi Tamás, a szegedi egyetem tanára, a Magyar Diabetes Társaság főtitkára.

Interjú:

 


17-Pavics_Laszlo

Interjú Pávics László professzorral

Az öregkori elbutulás világ viszonylatban és hazánkban is, sokak számára keserves valóság, aminek még pontos diagnózisa is problémás. Magyarán nem olyan egyszerű, még a nukleáris medicina eszközeivel dolgozó szakorvosoknak sem megállapítani vagy kizárni az Alzheimer-kór megjelenését. Most amerikai és európai kutatók jelentős vizsgálatai alapján, a képalkotó diagnosztikai eszközök által, a betegség felismerésében nagy lépést tettek előre. Erről kérdezte Pávics László professzort, a szegedi egyetem Nukleáris medicina intézetének igazgatóját Tráser László.
Interjú:A Petri tanítványok a sebészeti beavatkozásokról

A modern sebészet legfőbb célja megegyezik az orvostudomány atyjaként ismert Hippokratész alapelvével: úgy gyógyíts, hogy csak minimálisan árts a beavatkozással. Ezt az eszményt csak korszerű műszerekkel, berendezésekkel, folyamatos tanulással, tapasztalat szerzéssel lehet megvalósítani, ami persze méregdrága, tehát magas költségvetést igényel. Mindez is szóba került Szegeden,a Petri tanítványok legutóbbi összejövetelén, ahol Tráser László is járt.

Interjú:

 


Bari.Ferenc

Interjú egy könyvbemutatóról

Noah Harari Homo Deus, a Holnap rövid története c könyvéről a napokban beszélgetést rendeztek a BTK-n, Bari Ferenc ÁOK dékán és Gyenge Zoltán bölcsész dékán részvételével. A professzorok véleménye lényegében megegyezett a könyvről, melynek szerzője maga is történész professzor Jeruzsálemben, és világszerte érdeklődést kiváltó munkák alkotója. Bari Ferenc professzort Tráser László kérdezte.

Interjú:

 prof_Bari_Ferenc

Interjú a felvételiről

A pontszámok ismertek, az öröm és a bánat könnyei már elhullottak, minden jelentkező tudhatja a felvételi eredményét. A vidéki orvos képző helyek közül idén is a szegedi egyetemre volt a legnehezebb bejutni, de ez nem tartotta vissza a hallgatókat. Örvendetes módon igen jelentős idegen nyelvű orvosképzés folyik, immár évtizedek óta Szegeden, angol és német nyelven. Bari Ferenc professzor, dékán alapos tájékoztatást ad a kar munkájáról, Tráser László kérdéseire.
Interjú:


janka_zoltan

A Jancsó díjas Janka professzor úr interjúja

"Holisztikus, tehát 'egészleges' szemlélettel kell tekinteni az emberi lélek és test életműködéseit. Ezen szemlélet jegyében az egyik tengelyről, a biológiai-genetikai-farmakológiai tényezők pszichés zavarokban betöltött szerepéről és ennek keretében saját kutatásairól tartott tudományos előadást a Jancsó Miklós Emlékérem és Jutalomdíj átvétele alkalmából Janka Zoltán professzor, az SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika egyetemi tanára 'A biológiai és farmakopszichiátria tudományos üzenete' címmel. A díjátadó ünnepségen Bari Ferenc professzor, orvoskari dékán köszöntötte az ünnepeltet."

Tráser László interjúja:

 


Bari_Ferenc

Az idegen nyelvű oktatásunk helyzete

Immár évtizedes hagyomány, hogy a szegedi orvoskaron több száz külföldi hallgató kezdi az első évet, csatlakozva korábban érkezett társaihoz. Ennek azonban ára van, hiszen az itt tanuló diákok egyre több térségbeli egyetem hívása közül választhatnak, így versenyképes tantermek, laboratóriumok, s mindenek előtt a kiváló oktató-személyzet nélkülözhetetlen. Erről kérdezte Bari Ferenc dékánt, a szegedi orvoskar vezetőjét Tráser László.

Interjú:

 

V_L_keskeny

Nemzetközileg elismert eredmények az agykutatásban

A szegedi Neurológiai klinika kutatóinak nemzetközi elismertségét jelzik az agykutatásban elért eredményei, amelyeket a migrén és az SM betegségek terén végeznek. Erről számolt be Vécsei László akadémikus, klinika igazgató, akit Tráser László kérdezett.

Interjú:

 


L.Gy
Új utak és módszerek a sebészet világában

Új és még újabb utak – módszerek jelennek meg a sebészet világában, amivel lépést tartani, aminek technikai feltételeit biztosítani rendkívüli kihívás a szakma művelőinek. A szegedi sebészeti klinika évtizedeken, majd egy évszázadon keresztül használt épületéből új helyre költözött, olyan műszerparkkal felszerelt műtőkkel, amelyek a világ minden klinikáján modernnek számítanak. Erről és a sebészet jövőjéről kérdezte a klinika igazgatóját Tráser László.

Interjú:

 


 dekanÉvértékelés

Az ÁOK idei tanév első félévére tekint vissza prof. dr. Bari Ferenc dékán, akit Tráser László kérdezett.


Interjú:

 

 Sz-Gy_ASajtótájékoztató a XXIII. Szent-Györgyi Napok rendezvényéről

Az egészségtudományi karok sajtótájékoztatóján készült interjúk a Szent-Györgyi Napok rendezvényéről.


A karok képviselőit Tráser László kérdezte.

Interjúk:

 

 Ujszaszi_Ilona


Szent-Györgyi Albert ismeretlen oldala

Azt gondolhatnánk, már mindent tudunk róla, legalább itt Szegeden, ahol az egyetem rektora is volt, és C-vitamin kutatásait is itt végezte, amiért Nobel-díjat kapott. Természetesen Szent-Györgyi Albertről van szó, akit most több évforduló kapcsán is emlegetnek a szegedi egyetemen. Életének számos ismeretlen oldaláról kérdezte Újszászi Ilonát, a SZTE munkatársát Tráser László.

 

Interjú Újszászi Ilona szóvivővel:

B.Gy.


Medikus emlékek 1956-ról

'56 hangulatát, a forradalmi mozgalom lelkierejét jól példázza a következő történet, melyről főszereplője évtizedeken át hallgatott. Baradnay Gyula szegedi sebész professzor elmondja, életében egyszer fegyvert fogott, majd megvált tőle. A professzort Tráser László kérdezte.

 

Interjú Dr. Baradnay Gyula professzorral:

 

 

Pavics_Laszlo
fotó: radiologia.hu


Új részleg az ÁOK Nukleáris Medicina Intézetében

A dél-alföldi régióban hiánypótló radioizotópos kezelésekre alkalmas kezelési és vizsgálati részleget alakítottak ki 1,2 milliárd forintból, uniós támogatással a Szegedi Orvoskar Nukleáris Medicina Intézetében, jelentette be dr. Pávics László, az intézet igazgatója.

A professzor elmondta, az intézetben radioaktív izotópokat használnak különböző anyagok követésére, ily módon a szervezet anyagcsere-folyamatainak megjelenítésére, illetve gyógyításra nyílik lehetőség. A szegedi egyetemi intézetben évente mintegy tízezer vizsgálatra és közel ötszáz beteg kezelésére nyílik lehetőség – mondta Pávics László. A kérdező Tráser László.

 

Interjú Dr. Pávics László intézetvezető egyetemi tanárral:

 


dekanTanévkezdés

A Szegedi Tudományegyetemen is megkezdődött az idei, 2016/17-es tanév. Az ÁOK idei tanévének kilátásairól és várható feladatairól prof. Dr. Bari Ferenc dékán beszélt. A kérdező Tráser László.


Interjú Prof. Dr. Bari Ferenc dékánnal:

 


 

 

 

 

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Hírek

kemenylajos_certificate_330x330

Dr. Kemény Lajos, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tanszékvezető egyetemi tanára 2018. november 30-án az International League of Dermatological Societies "ILDS Certificate of Appreciation for International Leadership" díjat vehette át.

Sepp

Karunkról Dr. Hortobágyi Tibor, az SZTE Patológiai Intézet tanszékvezető egyetemi docense és Dr. Sepp Róbert az SZTE II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ egyetemi docense vált az MTA új doktorává. Gratulálunk!