Csernay_1170

Dr. Csernay László emeritus professzor Kari Emlékérmet kapott

Dr. Csernay Lászlónak, egyetemünk professzor emeritusának 90. születésnapja alkalmából Prof. Dr. Lázár György dékán a SZAOK Emlékérmét adományozta. Gratulálunk!

Dr. Csernay Lászlónak, egyetemünk professzor emeritusának 90. születésnapja alkalmából Prof. Dr. Lázár György dékán a SZAOK Emlékérmét adományozta.

Dékán urat az eseményre Pávics László professzor is elkísérte, aki a Magyar Orvostudományi Nukleáris Társaság nevében köszöntötte az ünnepeltet.

Csernay László orvosi tevékenységét a Szegedi Orvostudományi Egyetem I.sz Belgyógyászati Klinikáján kezdte. A klinikai gyógyító és kutató munkája mellett a belklinika izotóp laboratóriumának vezetésével bízták meg. A klinika és az egyetem vezetőinek támogatásával a laboratóriumból a hazai első önálló Egyetemi Nukleáris Medicinai Intézetet hozták létre, melynek vezetésével Csernay Professzort bízták meg. Összesen 34 éven át vezette a szervezeti egységet. A korszerű nukleáris medicinai módszerek bevezetése mellett érdeklődése az orvosi képfeldolgozás irányába fordult. A József Attila Tudományegyetem Kibernetikai Laboratóriumában képfeldolgozó munkacsoportot szerveztek melynek irányítását Csernay professzorra bízták. Nevéhez fűződik az önálló szakmai kollégium, nukleáris medicina alapszakvizsga megteremtése és az ambulánsan végezhető radioizotópos terápiák jogi és szakmai feltételeinek a megteremtése. A Magyar Orvostudományi Nukleáris Társaságot is több perióduson keresztül irányította. Széleskörű nemzetközi elismerésnek is örvend, melynek eredményeként 1987-ben az Európai Nukleáris Medicinai Kongresszust Budapesten rendezte meg. Munkatársai közül többen tudományos fokozatokat szereztek, akikből később a hazai nukleáris medicinai élet meghatározó személyiségei lettek. Időközben a Radiológiai Klinika vezetésével is megbízták. A klinika irányítása és működtetése mellett több radiológus kollega tudományos fokozatszerzését tette lehetővé. A képalkotó diagnosztika területén még 80 éves korában is aktívan dolgozott. Pályafutása során a Szegedi Tudományegyetemen számos tisztséget töltött be, többek között tudományos rektorhelyettes volt.

Professzor Úrnak 90. születésnapját alkalmából további jó egészséget és boldogságot kívánunk.

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

271850904_6791812060891589_5121175817267060750_n

Ünnepélyes keretek között átadták az SZTE Igazságügyi Orvostani Intézet felújított bonctermét - a helyiség rekonstrukciója az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar anyagi támogatásnak köszönhetően valósult meg.

Csernay_1170

Dr. Csernay Lászlónak, egyetemünk professzor emeritusának 90. születésnapja alkalmából Prof. Dr. Lázár György dékán a SZAOK Emlékérmét adományozta. Gratulálunk!