Kezdo_kep

A Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar névadó ünnepsége

2021. szeptember 16-án - Szent-Györgyi Albert születésnapján - a Szegedi Nemzeti Színházban került sor karunk névadó ünnepségére, ily módon is ünnepelve a Szegedi Tudományegyetem Szegedre költözésének és a szegedi orvosképzés elindításának 100. évfordulóját.

„Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar” név felvételi ceremóniájára tette fel a koronát a 2021. szeptember 16-i gála. Így ünnepelte az SZTE egyik legrangosabb egysége, hogy az SZTE Szenátusa 2020. november 23-i ülésén elfogadta az ÁOK névváltoztatási kérését. A névadó ünnepély díszvendége volt Marcia Szent-Györgyi.

Szte_20210916_0027

 

2021. augusztus 1-je óta „Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar” a hivatalos neve az egészségügyi ellátásban, kutatásban, oktatásban dolgozó doktorok rangos képzőhelyének. A névadó gálaünnepséget 2021. szeptember 16-án, az SZTE SZAOK elődintézménye egykori professzora, oktatója, tanszék- és intézetvezetője, dékánja, Nobel-díjas kutatója, Szent-Györgyi Albert születésnapján tartották. A Szegedi Nemzeti Színházbeli ünnepi gálán a díszvendég, Marcia Szent-Györgyi mellett az SZTE vezetői és a kar oktatói, hallgatói is megjelentek.

Korabeli filmhíradók részleteire alapozó új dokumentumfilm idézte föl Szent-Györgyi Albert alakját. A lélek kialszik című, az SZTE JGYPK Mozgóképkultúra Tanszéke által készített alkotás filmkockáin a Szent-Györgyi Albert első munkahelyének és otthonának számító épületben, a mai Déri Miksa szakgimnáziumban berendezett emlékszoba tárgyai, illetve Dóm téri intézetében, a ma az SZTE Természettudományi és Informatikai Karhoz tartozó egykori könyvtárszobájának bútorai is feltűntek.

Kepernyofelvetel_7

 

A szegedi egyetem összetett feladatát rektori székfoglaló beszédében fejtette ki Szent-Györgyi Albert. Ezt az eszmeiséget vallja magáénak az orvosi kar, amely a Szegedi Tudományegyetem Szegedre költözésének és a szegedi orvosképzés elindításának 100. évfordulóját ünnepelte a névadó gálán.


 

Az 1940/41. tanév rektorának és az idős, Amerikai Egyesült Államokba emigrálni kényszerült tudós arcképe után a szegedi orvosképzés jeles professzorainak, majd a kar eddigi vezetőinek a portréit kivetítve idéződött föl az intézmény mögé kerülő 100 év.


Szent-Gyorgyi__Albert_kettos

Az egyetem lényegéről a rektorok

 

A mai ünnepségen nemcsak rektorként vagyok jelen, hanem gyakorló orvosként és oktatóként, úgy is, mint a szűkebb kari közösség tagja. Úgy is, mint a kar egykori diákja, aki mindig jó szívvel emlékszik vissza kiváló mestereire. Úgy is, mint tősgyökeres szegedi, akinek nagy öröm, hogy szeretett szülővárosának egyeteme egy több évtizedes erkölcsi adósságot törleszt most világhírű professzora felé. És végül, úgy is jelen vagyok, mint honpolgár, aki büszke arra, hogy hazája talán legjobb felsőoktatási centruma tiszteleg az egyik legismertebb magyar emléke előtt – kezdte ünnepi beszédét Prof. Dr. Rovó László. A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert személyiségének értékeire irányította a figyelmet az SZTE mai rektora. Elődje gondolatai közül kedvenceként idézte az alábbi sorokat:

 

„Az európai kontinensen a legtöbb egyetemnek az a felfogása, hogy ő nem nevelő, hanem tisztán tanító intézmény. (…) Ebben az esetben az egyetem egyetlen célja, hogy a kötelező tanítási idő alatt a hallgatói fejébe 100 vagy 200 kilónyi könyv tartalmát átpréselje. (…) Az egyetemnek csak arra kell vigyáznia, hogy hallgatóit éppen csak annyira terhelje meg, hogy ne mindjárt az egyetemen roskadjanak össze a tanítás terhe alatt. (…) Az iskolának végre meg kell értenie, hogy alá kell magát rendelnie az állam céljainak. Az államnak pedig elsősorban tetterős polgárokra van szüksége, és ezeket kell az iskolának nevelnie. Ez fontosabb, mint az összes rendhagyó igék, évszámok és képletek együttvéve.”

Szte_20210916_0105

A jelen kihívásai közül többet is úgy említett a rektor, hogy a felmerülő kérdésekre Szent-Györgyi tetteit mintának tekintve válaszolt, mert a mából visszanézve bizonyosak lehetünk abban, hogy Szent-Györgyi élére állna minden kezdeményezésnek, amely azt célozza, hogy a Szegedi Tudományegyetemen egy modern felsőoktatási intézménnyé váljon.

 

– Az utóbbi évek nagy horderejű intézményfejlesztési munkájával elértük, hogy 2021-re Magyarország egyik legjobb felsőoktatási és betegellátó centruma legyünk. A modellváltásnak köszönhető új lehetőségekkel pedig jó úton vagyunk afelé, hogy néhány éven belül a Szegedi Tudományegyetem minden szempontból a régió megkerülhetetlen nemzetgazdasági tényezője legyen – hangsúlyozta összegzésképpen Prof. Dr. Rovó László. – Ebben a folyamatban az orvostudományi kar vitathatatlanul a zászlóshajó szerepét tölti be, méltó tehát arra, hogy büszkén viselje a jövőben egykori professzorunk és rektorunk, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert nevét.

 


„Neve és szellemisége összeforrasztja az elválaszthatatlant”

 

Az Orvostudományi Egyetem név felvételét sem 1987-ben, sem most nem kell indokolni, magyarázni, csak ismerni kell a Nobel-díjas Szent Györgyi Albert munkásságát – hangsúlyozta ünnepi szónoklatában Prof. Dr. Lázár György. Az SZTE Szent-Györgyi Orvostudományi Kar dékánja – Szent-Györgyi tette fel a tudományos világ térképére Szegedet, megalapozva a szegedi felsőoktatás és kutatás hírnevét. Munkája termékeny talajra hullott, és nem csak karunk kiváló kémiai és biokémiai iskoláira gondolok, hanem a számos egyéb neves klinikai, tudományos iskolára, és nemzetközi hírű professzorainkra, akik hűen tükrözik a Szent-Györgyi Albert jelképezte innovációt, tudományos bátorságot.

Szte_20210916_0299

Elődje – a dékán szerint – egyetemi vezetőként a legfontosabbnak – a tudás, az igazságok keresése és terjesztése mellett – a tettre kész, gondolkodó fiatalok nevelését tartotta.

Hiressegek_egyutt

Dekanjaink_egyutt

Rektoraink_egyutt

 

– A társadalom iránt érzett felelősségvállalása, a szellemi élet minden ágához fűződő nyitottsága, humánuma örök iránytű számunkra; elvárásokat támaszt és egyben példaképül szolgál minden hallgatónknak, karunk és egyetemünk minden jelenlegi és jövőbeni orvosának, oktatójának, kutatójának is – hangsúlyozta Prof. Dr. Lázár György. – Szent-Györgyi Albert neve és szellemisége összeforrasztja az elválaszthatatlant, a kutatás, a gyógyítás és az oktatás hármas egységét, egy név alatt egyesítve a Kar és Klinikai Központ elnevezését.


 

Nobel-díjasok és az özvegy köszöntője

 

Az Ada Yonath, Peter C. Doherty, Aaron Ciechanover, Kurt Whütrich üzeneteiből összeállított rövidfilm levetítésével folytatódott az SZTE SZAOK ünnepsége.

 

Az SZTE és a Szegedi Tudós Akadémia meghívására a szegedi egyetemre látogató, az itteni kutatókkal munkakapcsolatban álló Nobel-díjas tudósok kifejezték elismerésüket a felsőoktatási intézmény iránt. Hangsúlyozták: az SZTE orvosképzése világszínvonalú. Méltatták a kutatómunka eredményeit. Kifejezték örömüket és egyetértésüket, hogy immár ismét Szent-Györgyi Albert nevét viseli a szegedi orvosképző intézmény.

 

A ’Prof.’ hitte, hogy a tudomány és orvoslás folyamatosan fejlődik. Reméljük, hogy az Önök kreatív megoldásai hozzájárulnak a sürgető problémák megoldásához, amelyekkel most kell szembenéznünk” – utalt a jelen, a világjárvány kihívásaira Marcia Szent-Györgyi az ünneplőket köszöntő beszédében. Az SZTE Nobel-díjas kutatójának özvegye szerint az orvosok lehetősége, hogy megértsék és megsemmisítsék a betegségeket. Az egészségügyre váró feladatok megoldásához minden ilyen intézményben dolgozó emberre szükség van.

 Szte_20210916_0410

„Boldog születésnapot Szent-Györgyi Albert!” – kiáltotta Marcia Szent-Györgyi – „Albertnek csak az élete ért véget, de emléke előtt máig tisztelettel adózunk, mert a C-vitaminnak ma is ugyanolyan jelentősége van, mint felfedezésekor.”

Emlékérem és gálaműsor

 

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar emlékérmet készíttetett az egyetem centenáriuma, valamint az orvoskar névfelvétele alkalmából. Szent-Györgyi Albert özvegye vette át elsőként a különleges kitüntetést.

A Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar korábbi rektora, Prof. Dr. Dobozy Attila akadémikus nem tudott megjelenni az ünnepségen. A kar korábbi dékánja, Prof. Dr. Telegdy Gyula akadémikus távollétében a felesége vette át a kitüntetést.

 

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar korábbi dékánjai közül emlékérmet kapott Dr. Lonovics János és Dr. Benedek György emeritus professzor, Dr. Vécsei László akadémikus, valamint Dr. Bari Ferenc professzor.

Szte_20210916_0632

 

A kitüntetési ceremóniát követő gálán a Szegedi Szimfonikus zenekar Brahms: Akadémiai ünnepi nyitányát játszotta. A koncert fénypontjaként Mozart: Exsultate, jubilate! című művét Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima, Bartók-Pásztory és Liszt Ferenc-díjas magyar szoprán operaénekes, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja előadásában hallhatta a közönség.

Szte_20210916_1309

 

Befejezésül fölhangzott Berlioz: Rákóczi-induló című műve, amely 1937. december 10-én, Szent-Györgyi Albert Nobel-díja átadásakor is felcsendült a stockholmi zenepalotában. A Pesti Napló korabeli tudósítója szerint ez a dal „azé a népé, amelynek fia a világért dolgozott.”Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

Sirkove_1170

Szent-Györgyi Albert halálának évfordulója alkalmából a New York-i Magyar Főkonzulátus videójával tisztelgünk névadónk előtt