rovatfej_gyaszhir_prof._dr._frater_lorand

Váratlan hirtelenséggel távozott közülünk Fráter Loránd radiológus professzor, a SZOTE volt rektora

A SZOTE rektoraként 1991-1997 között nagy elszántsággal és céltudatosan tevékenykedett. Két cikluson át fejlesztette és modernizálta az intézményt, miközben gazdálkodását megszilárdította. Emlékét tisztelettel megőrizzük!

1939. július 12-én született Óbesenyőn. Édesapja köztiszteletben álló körzeti orvos volt Szeged-Rókuson. Egyetemi tanulmányait a SZOTE-n végezte 1957-63 között. A végzés után a Szenes professzor irányította Radiológiai Klinikára került és végig itt, illetve az ezt működtető cégnél dolgozott. Még halála előtti utolsó napokban is leletezett.

1967-ben radiológus szakorvosi vizsgát tett, 1976-ban védte meg kandidátusi értekezését, 1996-ban habilitált oktató lett. A SZOTE rektoraként 1991-1997 között nagy elszántsággal és céltudatosan tevékenykedett. Két cikluson át fejlesztette és modernizálta az intézményt, miközben gazdálkodását megszilárdította. Angol és német nyelvtudása lehetővé tette külföldi tanulmányutakon való részvételét, 1975-ben Humboldt ösztöndíjasként Berlinben, 1979-ben és 1981-ben Finnországban, Turkuban, 1985-ben Londonban a National Hearth and Lung Institutionban, az Egyesült Államokban 1993-ban az Iowa University-ben majd 1995-ben, majd 1997-98-ban a California University-n és Berkeleyben, 1994-ben Hollandiában az utrechti egyetemen.

Számos társaság és szakmai szervezet, köztük a Magyar Rektori Konferencia elnökségi tagja volt. Legfőbb szakmai érdeklődési területe a kardiológiai és mellkasi képalkotás volt. Bár napi szinten csak a hagyományos röntgen diagnosztikával foglalkozott, biztos alapokon tisztában volt az összes modern képalkotó diagnosztikai eljárás működési elvével, teljesítőképességével és korlátaival. Ezen ismereteit kitűnő előadásokban és tökéletes precizitással megfogalmazott radiológiai tankönyvekben igyekezett továbbadni.

Reneszánsz ember volt, tudós, oktató , praktizáló radiológus és egészségügyi menedzser. Hihetetlen munkabírása mellett gyönyörű lemezgyűjteményt, könyvtárat hozott létre.

Ha emlékét kívánjuk felidézni, az alábbi jellemzők jutnak eszünkbe: biztos szakmai tudás, céltudatosság, kitűnő, a dolgok lényegét átlátó- és elemzőképesség, elvhűség, elegancia, tartózkodó viselkedés, angol humor, irónia/önirónia, műértelem, magas szintű zeneértés, művészi szintű fotózás, számítógépes grafika. Most készült fotografikái kiállítására a Reök palotában.

Akik ismerték és szerették jól tudják, mennyire nem kívánt hosszú, érzelemdús megemlékezést!

Nyugodjon békében, Professzor Úr!

Fráter Lorándot az SZTE és az SZTE ÁOK saját halottjának tekinti. Temetéséről később adunk tájékoztatást.


Az Általános Orvostudományi Kar és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ vezetése

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

qsnyito

A szegedi universitas a tudományterületek közül az orvostudományi szakterületen teljesített a legerősebben, ahol a prominens 351-400. helyen végzett az intézmény a QS World University Rankings by Subject legfrissebb kiadásában

Gyermekklinika_TiszaLajos_felol

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika új épületszárnnyal gazdagodik. A közelmúltban megkezdődtek a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai részleg építkezési munkálatai. A 2,3 milliárd forint értékű beruházás jóvoltából várhatóan 2022-re elkészül az ország legkorszerűbb gyermekpszichiátriai intézete.