dr_szarvas_ferenc_nekrologhoz

In memoriam Prof. Dr. Szarvas Ferenc (1930-2020)

Dr. Szarvas Ferenc, a SZTE ÁOK I. Belgyógyászati Klinika professzor emeritusa 2020. június 30-án csendesen viselt betegségében végleg elszenderült. Emlékét tisztelettel megőrizzük!


Pálmonostorán született. Elemi iskoláit abban a községben, középiskoláit a kiskunfélegyházi Szent László Gimnáziumban végezte. Általános orvosi diplomát summa cum laude a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvoskarán kapott 1956-ban, ahol belgyógyász és gasztroenterológus szakképesítést is szerzett. 1963-64-ben a Hamburgi Egyetem I. Belklinikájának Humboldt ösztöndíjasa volt. 1956-tól a SZOTE I. Belklinikáján dolgozott; 1973-tól mint a klinika igazgatóhelyettese. 1975-től 1988-ig a Szegedi Városi Kórház Belgyógyászati Osztályát vezette. 1988-1993. között professzori rangban a SZOTE Endokrinológiai Önálló Osztályának és Kutató Laboratóriumának élén állt. 2001-től professor emeritus; 2007-től önkéntes jogviszonyban szolgálta tovább a betegeket és az orvosképzést. 1996-2002 között az Országos Egészségügyi Felsőoktatási Záróvizsga Bizottság elnöke. Kitüntetései: Az Oktatásügy Kiváló Dolgozója, Kiváló Munkáért, A Munka Érdemrend ezüst fokozata, Hetényi Géza és Julesz Miklós Emlékérmek, Pálmonostora Díszpolgára.

Kutatási területe: az idült májbetegségek és az alkoholártalom hatása az endokrin rendszerre. Ebből a tárgykörből lett az orvostudomány kandidátusa, PhD, habilitált doktor. 150 orvosi publikáció és 10 szakmonográfia szerzője, társszerzője, szerkesztője. Többek között: Andrológia (magyar, német és lengyel nyelven). „Általános orvosi ismeretek” címmel 3 kötetes tesztkérdés gyűjtemény. Belgyógyászati fizikális vizsgálat. Diagnosztika a rendelőben és a betegágynál. Tünetorientált Klinikoradiológia. Clinical Endocrinology – a compendium. Differenciáldiagnosztikai kalauz. Mindezek számos kiadásban láttak napvilágot, és kiváló didaxissal alapozzák meg az orvosképzést. Finom tollal megírt visszaemlékezései a „Válogatás napáldozattájban” karcsú kötetében olvashatók.

Társasági tagságai: a Magyar Belgyógyász Társaság-, a Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság -, a Magyar Urológusok Társasága Andrológiai Szekciójának vezetőségi tagja.

Szarvas Ferenc nagy tudású, elkötelezett és együttérző gyógyítója volt betegeinek.

Emlékezzünk rá két mondatával: „Az orvos a telefonját nem titkosíthatja, és nem kapcsolhatja ki!” „A beteg a szubspecialitások és a szupertechnológia korában is segítségre váró, egy és oszthatatlan személyiség, akiből nincsen a világon két egyforma.

Madárteste könnyű volt a földnek. Most már a föld legyen neki könnyű!


Temetésére 2020. július 15-én 13 órakor a szegedi Belvárosi Temetőben kerül sor.


Prof. Dr. Lengyel Csaba

a SZTE ÁOK Belgyógyászati Klinika igazgatója

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

Egyetem_Napja_nyito

Az SZTE centenáriumi tanévének Egyetem Napja rendezvénysorozatát 2021. november 13-án Ünnepi Szenátusülés zárta. Hagyomány, hogy a Szegedi Tudományegyetem Napja alkalmából a felsőoktatási intézmény munkáját támogató jeles személyiségeknek Doctor Honoris Causa kitüntető címet, továbbá rangos egyetemi díjakat és elismerő okleveleket adományoz az universitas vezető testülete.

 

erem_oldalak_keskeny

A Szegedi Tudományegyetem alapításának centenáriuma tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank 10 000 Ft névértékű ezüst, valamint 2000 Ft névértékű színesfém emlékérméket bocsátott ki a Szegedi Tudományegyetemen