Dr._Somlai_Csaba

Elhunyt Dr. Somlai Csaba, az Orvosi Vegytani Intézet nyugalmazott docense

Somlai Csaba nekrológ

 

Ez év szeptember 6-án eltávozott közülünk Dr. Somlai Csaba, az Orvosi Vegytani Intézet nyugalmazott docense.


Somlai Csaba 1947-ben született Békésen. 1972-ben vegyész diplomát szerzett a József Attila Tudományegyetem Természettudományi Karán. Már egyetemi évei alatt komolyan érdeklődött a preparativ szerves kémia iránt, így az egyetem elvégzése után a Szerves Kémiai Intézet szteroidkémiai kutatócsortjához (Dr. Vincze Irén, Dr. Schneider Gyula) csatlakozott. Egyetemi doktori disszertációját is a szteroidok szintetikus kémiai átalakítási reakcióiból írta és védte meg 1975-ben.


1983-ban munkahelyet változtatott: a Szegedi Orvostudományi Egyetem Orvosi Vegytani Intézetének adjunktusa lett. A peptidkémiai kutatócsoportban Dr. Baláspiri Lajos vezetésével béta-aminosavak szintézisével és peptidkémiai alkalmazásával foglalkozott. Számos értékes módszertani felfedezést tett, amelyeket konferenciákon és folyóiratokban publikált, így szerzett 1995-ben kandidátusi fokozatot. Kétszer volt hosszabb tanulmányúton Németországban (Tübingen: DAAD ösztöndíj; Frankfurt, Hoechst GmbH). Egyetemi docensi kinevezése után saját peptidkémiai kutatócsoportot szervezett. Elsősorban biológiailag aktív peptidek és analógjaik szintézisének problémáival dolgozott, 2012-ben ment nyugdíjba. Nyugdíjba vonulása után még évekig dolgozott óraadóként az intézetben.


Somlai Csaba kiváló oktató volt. Mind kutatási, mind oktatási tevékenységét az alaposság és igényesség jellemezte. Azok közé a ritka vegyészek közé tartozott, akik kutatómunkájának középpontjában a preparatív szerves kémia áll. Saját magát tréfásan „spatulakémikusnak” nevezte, a névvel arra utalva, hogy a preparatív szerves kémikusok mindmáig fontos eszköze az egyszerű fémspatula. Türelemmel végezte a szintetizált anyagok tisztítását és nagyon tudott örülni, ha egy új anyagát sikerült tisztán, kristályosan előállítani.


Somlai Csaba az intézeti kirándulások és futballmeccsek állandó szervezője és résztvevője volt. Életében nagyon fontos szerepet játszott a család, a gyerekek, az unokák. Egészségének megromlása után fegyelmezetten igyekezett védeni szervezetét a további bajoktól. Ez év nyarán kórházba került, hosszantartó betegség után most itt hagyott minket.


Csaba megbízható jó barát volt, akire mindig számítani lehetett a bajban.


Dr. Somlai Csabától, kedves kollégánktól ez év szeptember 21-én veszünk végső búcsút, mielőtt hamvait a Tisza befogadja. A hajó 13 órakor indul a Roosevelt téri halászcsárdától.


Prof. Dr. Penke Botond

Prof. Dr. Tóth GáborKövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

nyito_muzsikalo_orvosok

A Szegedi Tudományegyetem országosan egyedülálló keresztképzésének jóvoltából az Általános Orvostudomány Kar legtehetségesebb zenélő medikusai áthallgathatnak a Bartók Béla Művészeti Kar kurzusaira. Ennek a programnak is köszönhető, hogy a zenélő orvos hagyomány tovább él a szegedi egyetemen

szte_kepalkoto_diagnosztika_3

Heteken belül a betegellátás szolgálatába állnak azok a legmodernebb radiológiai és képalkotó berendezések (CT, MR, MRi), amiket a Szegedi Tudományegyetem 4,8 milliárdos kormányzati támogatásból vásárolt meg. A jelentős léptékű fejlesztés XXI. századi színvonalra emeli a térség betegeinek ellátását.