Husz_Sandor_prof

In memoriam Prof. Dr. Husz Sándor

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Husz Sándor professzor emeritus 79 éves korában, 2019. október 8-án tragikus hirtelenséggel elhunyt. Személyében egy országosan elismert és tisztelt dermatológus távozott közülünk. Iskolateremtő munkájával követendő példát hagyott az utókorra.

Husz Sándor 1940. május 3-án született Gyulán. Általános és középiskolai tanulmányait Kunszentmártonban végezte. A Szegedi Orvostudományi Egyetemen 1966-ban avatták orvosdoktorrá, és ezután helyezkedett el a szegedi bőrklinikán, ahol mindvégig dolgozott. A berlini bőrklinikán 1971-ben tanulmányúton járt, ahol az immunfluoreszcenciás módszerekkel és az immunsavó jelölésével foglalkozott. Ezt követően, 1972/73-ban egy évet töltött a Rudy Cormane irányítása alatt álló amszterdami bőrklinikán. Itt kezdte el kutatni a foglalkozási bőrbetegségek patomechanizmusát. Hazatérését követően a szegedi bőrklinika immunkémiai laboratóriumának vezetője lett. Fő kutatási területe a bőrgyógyászati immunológia, ezen belül az autoimmun hólyagos betegségek diagnosztikai lehetőségeinek vizsgálata, az immunoelektroforézis bőrgyógyászati alkalmazása.

Kandidátusi értekezését „A szérumfehérje – eltérések és a B sejt szubpopuláció megoszlásának jelentősége a bőrgyógyászati kórismézésben” címmel 1978-ban védte meg. Immunológia, majd allergológia és klinikai immunológia szakképesítéseket szerzett. Az immunpatológiai laboratórium irányítása mellett 1994-től a Regionális Immunológiai Laboratórium vezetője. A szegedi bőrklinika autoimmun ambulanciájának vezetőjeként érdeklődésének középpontjában az autoimmun hólyagos betegségek álltak. MTA doktori címét 1998-ban védte meg az „Immunológiai rendellenességek és klinikai jelentőségük a bőrgyógyászati gyakorlatban” című doktori értekezése alapján.

Egyetemi tanári kinevezését 1997-ben vette át, 1991-2007 között a szegedi bőrklinika intézetvezető helyettese volt. Professor emeritus kinevezését 2007. szeptember 1-én kapta, és azóta is folyamatosan dolgozott az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán.

A Magyar Dermatológiai Társulat titkára, alelnöke, majd elnöke volt. A Magyar Immunológiai Társaság, és a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaságnak tagja, majd a MAKIT vezetőségi tagja lett. Szerkesztőbizottsági tagja a Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemlének.

Munkájának elismeréseként számos kitüntetéssel jutalmazták, többek közt: Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság Díja (1978), Magyar Immunológiai Társaság Tudományos Díja (1979), Kiváló Munkáért (1981), Magyar Dermatológiai Társulat Díja (1981, 1984, 1988), Magyar Bőrgyógyászok „Fekete Zoltán” Alapítvány díj (1993), Kaposi Mór emlékérem (1996), Széchenyi professzori ösztöndíj (1999), Batthyány–Strattmann László díj (2006).

 

Egyéniségét áthatotta a hivatástudat, a következetesség, kellő fokú szigorúság munkatársaival szemben. Tudását örömmel osztotta meg kollégáival. Munkatársai és betegei körében nagyfokú tiszteletet vívott ki. Husz Sándor volt az, akire mindig, mindenben lehetett számítani.

 

Fájó szívvel búcsúzunk a mindenki által szeretett és nagyra becsült Kollégától!


Dr. Kemény Lajos

tanszékvezető egyetemi tanár

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

1170x430

2020. január 14-én a Dékáni Hivatal Tanácstermében tudományos munkatársi, tanársegédi és adjunktusi kinevezésekre került sor. Gratulálunk újonnan kinevezettjeinknek!

innovacios_dij_1170x431_2020

Idén is meghirdették az SZTE Innovációs Díj Pályázatot. A pályamunkákat 2020. március 31. éjfélig várja az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság