MTU

Kitüntetések a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából

Dr. Jancsó Gábor Eötvös József-koszorút, Dr. Kemény Lajos Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjat kapott. Gratulálunk!

Köszöntőkkel, díjátadásokkal megkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepének 2019-es rendezvénysorozata. Az ünnepségen átadták a 2019. évi Eötvös József-koszorúkat, valamint az MTA és az MTA VEAB 2019. évi tudományos díjait.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége kiemelkedő tudományos életműve elismeréseként Eötvös József-koszorúval tüntette ki Jancsó Gábort, az orvostudomány doktorát, a Szegedi Tudományegyetem Élettani Intézet professor emeritusát közel fél évszázadot felölelő, a fájdalomérzés neurobiológiájának kutatásáért, különösen a kemoszenzitív primer szenzoros neuronok fiziológiás és patofiziológiás körülmények között betöltött szerepének vizsgálatáért, a szomatikus és viszcerális eredetű primer nociceptív neuronok morfológiai, neurokémiai és funkcionális analízisének megalapozásáért, valamint a tudományos utánpótlás nevelésében vállalt jelentős szerepéért;

A Magyar Tudományos Akadémia tudományos osztályainak képviselőiből és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala díjbizottságának tagjaiból álló kuratórium Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjban részesítette Kemény Lajost, az MTA levelező tagját, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanárát, az MTA-SZTE Dermatológiai Kutatócsoportjának vezetőjét a bőr immunrendszerére, a gyulladásos bőrbetegségek patogenézisére, a fotodermatológiára irányuló kutatási területeken nemzetközi szinten is kiemelkedő, számos szabadalomban testet öltött, széles körben hasznosított eredményeinek elismeréseként.

Forrás: mta.hu

Foto: mta.hu/Szigeti Tamás

MagyarTudomanyUnnepe-logo


Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

Szent-Gyorgyi_Albert_1893-1986

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara, a Richter Gedeon Nyrt. és a "Régió-10" Kft. szervezésében 2019. november 15-28. között kerül sor a XXVI. Szent-Györgyi Napok program sorozatra.

Kiss_Jozsef_Geza_Pro_Sanitate

Az egészségügyi ellátás érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Pro Sanitate-díjban részesült Prof. Dr. Kiss József Géza, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának tudományos tanácsadója. Gratulálunk!