Honlapra

Semmelweis szobor avatás Genfben, a WHO székházában

Semmelweis Ignác születésének 200 éves évfordulója alkalmából 2019. január 25-én az Egészségügyi Világszervezet genfi központjában mellszobrot állítottak a magyar orvos tiszteletére

Jakab Zsuzsanna, dr. Jakab Ferencné az Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatója, az SZTE Általános Orvostudományi Karának képviseletében Prof. Dr. Lázár György ÁOK dékán, Prof. Dr. Németh Gábor dékánhelyettes és Prof. Dr. Bari Ferenc predékán ünnepélyes keretek között avatták fel Semmelweis Ignác szobrát Genfben, a WHO Europe székházában.

A szoboravató ünnepségen Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a világszervezet főigazgatója, valamint Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter képviseletében Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára mondott beszédet, méltatva az anyák megmentőjeként világszerte ismert kiváló magyar orvos érdemeit.

A szobor adományozói az Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara és a Semmelweis Emlékbizottság.


Dr. Lázár György professzor, az ÁOK dékánja e szavakkal avatta fel a szobrot:

"Az elmúlt évben volt a világhírű magyar orvos Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója. Magyarországon, és külföldön is számos helyen emlékeztek meg róla, többek között Szegeden, Egyetemünkön, ahol a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika előtt állítottuk fel bronzszobrát, és most itt vagyunk a világ egészségügyének európai székházában, ahol szintén Semmelweis szobrát avatjuk fel tisztelegve géniuszának.

Az egész világon, mindenhol ismerik a nevét, tudják, hogy Semmelweis megfigyelésének sok millió anya köszöntheti az életét. Semmelweis nem csak az anyák megmentője, hanem a modern sebészet alapkövének lerakója is volt, a szepszis-antiszepszis koncepció felismerésével. A föld minden sebésze beleértve magamat is, jól tudjuk, hogy nélküle a sebészet, mint gyógyító tudomány már lehet, hogy nem létezne.

Semmelweis nemcsak szülész, sebész, hanem kiváló klinikai tudós is volt, akinek nem álltak rendelkezésre laboratóriumok, különleges műszerek és kutatók százai. Ő csak magára támaszkodhatott, a tökéletes megfigyelésre, a látottak megfelelő értékelésére és a végén, az intuíció révén a meglepő, de egyetlen helyes következtetés levonására. Ez az intelligencia, ez az ősi különleges emberi tulajdonság, ami biztosította az emberiség fennmaradását és a földi élet progresszióját.

Nagyon sok kiváló tudós, gondolkodó vitte előre az emberiség sorsát, azonban nagyon kevesek nevére emlékszünk évezredeken át, mint Hippokratészra, Newtonra vagy Einsteinre. Büszkék vagyunk arra, hogy e hallhatatlanok sorában egy magyar tudós is van, Semmelweis Ignác, akinek neve, emléke nem csak hazájában, hanem a világ minden táján megmarad örökre.

Külön öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a nevét viselő Semmelweis Egyetem és Szegedi Tudomány Egyetem Orvos Kara segíthette Semmelweis szobrának felállítását itt Genfben, a WHO székházában. Köszönettel tartozunk WHO-nak, Jakab Zsuzsanna igazgató asszonynak, Magyar Kormánynak és mindazoknak, akik segítették és támogatták kezdeményezésünket. Végül és nem utolsó sorban köszönettel tartozunk Elek Imre szobrászművésznek, akinek alkotása élethűen tükrözi Semmelweist, az embert és a tudóst, mely alkotás tovább erősíti, hogy Semmelweis nevét nem feledhetjük sohasem."


Az avatáson készült képgaléria itt megtekinthető >>>

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Hírek

sofi_delmagyar

Gratulálunk a gyémántfokozatú fődíjért (már dr.) Csákány Lórántnak, Tóth Rékának és Molnár Kinga PhD hallgatónak (Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola) illetve az aranyfokozatú elismeréshez Nógrádi Bernát orvostanhallgatónknak! Foto: Frank Yvette (delmagyar.hu)