Dr_Boncz_Istvan

Elhunyt Dr. Boncz István egyetemi docens

(1943.05.12. – 2019.08.13.)

Fájdalommal tudatjuk, hogy a Pszichiátriai Klinika munkatársa, Dr. Boncz István PhD, egyetemi docens 2019. augusztus 13-án türelemmel viselt krónikus betegsége következtében elhunyt.

 

Boncz Tanár Úr, vagy ahogy mindenki ismerte a klinikán, az Egyetemen, a városban és országosan is, Sityu világéletében filmes, operatőr, vagy pszichiáter akart lenni. A sors az utóbbi mellett döntött, mindannyiunk, akik ismertük és a pszichiátriai szakma örömére és javára. Boncz Tanár Úr 1972-ben végzett a Szegedi Orvostudományi Egyetemen és az Anatómiai Intézetben kezdett dolgozni. 1975-től a SZOTE Ideg- és Elmegyógyászati Klinikája alkalmazta, így régi álma kezdett valóra válni. 1978-ban neurológiából, 1981-ben pszichiátriából szerzett szakvizsgát. Ő azon klinikusok közé tartozott, akik a neuropszichiátriai gondolkodást, az idegtudomány egységét képviselték, és így oktatta 2013-ig, nyugdíjazásáig orvostanhallgatók, fogorvostanhallgatók, gyógyszerészek, pszichológusok, rezidensek generációit. Pszichiáterként klinikai munkája és kutatási érdeklődése szorosan kapcsolódott az öngyilkos magatartás pszichiátriai, szociálpszichiátriai vonatkozásaival a pszichoszomatikus betegségekkel. A szorongásos zavarok közül a fóbiák és a kényszerbetegség volt fő érdeklődési területe. Ph.D. értekezését 1990-ben védte meg „Módosult tudatállapotban végzett vizsgálatok öngyilkosságot megkísérelt személyeknél” címmel. A pszichoterápia irányzatai közül a hipnoterápiát is gyakorolta mesteri fokon, és a hipnábilitás kérdéseit kutatta. A Szuicid Prevenciós Társaság, a Magyar Hipnózis Egyesület tagja és alelnöke, az Obszesszív Kompulzív Egyesület alapító tagja, a Neurolingvisztika Programozás Egyesület tagja volt. Nyugdíjazásáig a szegedi klinika Igazgatóhelyettesi feladatait is ellátta. Karizmatikus alakja, kicsit karcos hangja, szeretettel és humorral átszőtt szakmaisága itt él mindannyiunkban, akik olyan szerencsések voltunk, hogy tanítványai, munkatársai, barátai lehettünk. Pszichiáter, ízig-vérig klinikus volt teljes személyével, személyiségével. Boncz Sityu mondatai közül sok szállóigévé vált a szakmában és a Szegedi Tudományegyetemen. Humora, mint érett elhárító mechanizmus lendítette át az élet nehéz pillanatain és talán segít nekünk is feldolgozni az Ő elvesztését.

 

Szeged, 2019. augusztus 13.

 

 

 

Prof. Dr. Kálmán János

tanszékvezető egyetemi tanár

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

IMG_6428

Több száz hidraulikus, multifunkciós betegágyat kapott a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ. A közel kétszáz millió forint értékű eszközfejlesztés jelentős mértékben növeli a betegbiztonságot és az ellátás színvonalát, valamint az egészségügyi dolgozók munkakörülményeit.

AOK_Dekan

Prof. Dr. Lázár György, az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánjának köszöntője