keskeny

Emléktábla avatás

Emléktábla-avatás Prof. Dr. Thurzó László tiszteletére az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán

 


 DSC08459

Egy éve életének 72. évében hunyt el Dr. Thurzó László emeritus professzor, az Onkoterápiás Klinika korábbi tanszékvezetője, a Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Szakszervezet titkára, az Általános Orvostudományi Kar korábbi klinikai és gazdasági dékán­helyettese és centrumelnök-helyettes.
Halálának egyéves évfordulóján a volt évfolyamtársak, valamint a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kezdeményezésére emléktáblát avattak emlékére a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika magasföldszintjén. Az eseményen beszédet mondott Prof. Dr. Németh Gábor a SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, általános, szak és továbbképzési dékánhelyettes, valamint a volt évfolyamtársak nevében Dr. Nagy András. Az avatáson részt vettek az egyetem vezetői és tanszékvezetői, volt munkatársak és barátok.

Dr. Thurzó László 1946. május 26-án született Szegeden. 1964-ben nyert felvételt a Szegedi Orvostudományi Egyetemre, ahol 1970-ben kapott orvosdoktori diplomát. Szülészet-nőgyógyászat, klinikai onkológia és sugárterápia szakképesítést szerzett.

 

Szakmai életútja mindvégig az ÁOK-hoz kötődött. Pályafutását a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán kezdte, 1970-től tudományos segédmunkatárs, majd 1972-től gyakornok, 1974-től egyetemi tanársegéd, 1983-tól egyetemi adjunktus, 1990-től egyetemi docens. 1994-től megbízott igazgatóként, majd 1997-től tanszékvezető egyetemi tanárként vezette az újonnan alakult Onkoterápiás Klinikát, amely tisztségét 2011-ig töltötte be.

2000-től az ÁOK klinikai dékánhelyettese volt, 2003-tól egyidejűleg a centrumelnök klinikai helyettese. 2007. évtől ismét megkapta mindkét megbízatást és 2009-2010 között gazdasági dékánhelyettesi feladatokat is ellátott.

Oktatói munkássága és betegellátó tevékenysége mellett számos közéleti tisztséget is betöltött, többek között a Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Szakszervezete SZOTE titkára, az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége elnöke, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés megyei elnöke volt, valamint tagja volt a Megyei Munkaügyi Tanácsnak. Emléktáblája méltó helyre, Prof. Dr. Batizfalvy János, Prof. Dr. Szontágh Ferenc és Prof. Sas Mihály emléktáblája mellé került elhelyezésre.