JA_dij

Prof. Dr. Kemény Lajos Jedlik Ányos-díjat kapott

Gratulálunk!

Dr. Kemény Lajos egyetemi tanár, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika vezetője.

A Jedlik Ányos-díjat hagyományosan a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan adják át minden évben a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységért, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismeréseként.

Tudományos munkássága a bőr immunrendszerére, a gyulladásos bőrbetegségek patogenezisére, a fotodermatológiára irányul. Közel száz kutatási és ipari projekt megvalósítója. Szakmai megbízatásai: elnöke volt a Magyar Dermatológiai Társulatnak, jelenleg a Magyar Immunológiai Társaság elnöke, a European Academy of Dermatology and Venerology vezetőségi tagja. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar dékánhelyetteseként sokat tett a kutatómunka koordinálásáért. Az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyetteseként a kutatóegyetemi rang erősítéséért, a pályázati aktivitás és eredményesség növeléséért dolgozik. Témavezetőként 13, résztvevőként 39 kutatási és ipari projektben vett részt, melyekből kettő EU-s pályázat. Ipari partnerekkel közös projektek száma: 46.

Iparjogvédelmi portfóliója: 4 nemzetközi szabadalmi bejelentéssel, 4 európai szabadalmi bejelentéssel és 3 USA bejelentéssel rendelkezik. 15 magyar szabadalmi bejelentésből 8 szabadalmat kapott, 4 folyamatban van. A poszttraumás légúti hegesedésre való hajlam diagnosztizálására vonatkozó szabadalma jelenleg is oltalom alatt áll. A találmány tárgyát képezik a diagnosztikai készletek is, amelyek alkalmasak a poszttraumás légúti hegesedésre jellemző genetikai polimorfizmus biológiai mintából történő meghatározására. Díjai közül kiemelkedik az Akadémiai Díj és a Széchenyi István- ösztöndíj.


Forrás: A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Hírek

Mentoauto_atadas

Magyarországon elsőként adták át az orvosképzés támogatására

AOK_unnepseg

Professzor Dr. Lázár György dékán beszédben köszöntötte az ünnepség résztvevőit.