Képzés nélküli állatkísérletes jogosultság megszerzése

 Utolsó lehetőség! A Munkahelyi Állatjóléti Bizottság közleménye

Az állatkísérletekről szóló 40/2013. (II.14.) Korm. rendelet 54. § (1) bekezdése értelmében „annak a személynek, aki a rendelet hatálybalépésekor (2013.04.15) a 35. § (2) bekezdése szerinti tevékenységekhez kapcsolódó munkakörben igazolhatón legalább 5 évet eltöltött, a szakértelmét igazoltnak kell tekinteni, így oktatás és vizsga nélkül is jogosult az említett tevékenységek felügyelet nélküli végzésére”.

Az így megszerzett jogosultságról a Munkahelyi Állatjóléti Bizottság (MÁB) 2014-2015 folyamán számos tanúsítványt adott ki, A/ kísérlet és projekt tervezésére; B/ állatokon végzett kísérlet végzésére; C/ állatok gondozására.

Azok a munkatársak, akik korábban nem kérték a MÁB-tól a képzés nélküli állatkísérletes jogosultságot, vagy korábbi jogosultságuk elévült, az Állatkísérleti Tudományos Etikai Tanács (ÁTET) legfrissebb állásfoglalása alapján (1. melléklet_ÁTET állásfoglalás) ezt még ebben az évben kérvényezhetik, kísérlet és projekt tervezésére, állatokon végzett kísérlet végzésére, állatok gondozására. A kérelmet a MÁB ügyintézőjéhez Egri Katalin főelőadóhoz kell eljuttatni elektronikusan (allatjolet@rekt.szte.hu, egri.katalin@rekt.szte.hu).

A jogosultság kiadásának feltételei:

1.A munkahelyi vezető által aláírt Nyilatkozat kitöltése, amely
igazolja a 2013-ig folytatott legalább 5 éves állatkísérletes gyakorlatot, kísérletet és projektet tervező, kísérletet végző, vagy állatgondozó szinten (2. melléklet_nyilatkozat tanúsítványhoz). A nyilatkozatot postán vagy elektronikusan lehet elküldeni a MÁB ügyintézőjének.

2.2. A 2014-2018 között tartott MÁB továbbképzések anyagából írásbeli teszt vizsga teljesítése (tananyag MÁB honlap: "Útmutató állatkísérletes engedély írásához"; MÁB éves továbbképzés 2018). A MÁB a tesztvizsgára 2 időpontban, június végén és szeptember végén biztosít lehetőséget.

A fentieken kívül, az ÁTET állásfoglalása részletezi a külföldön megszerzett állatkísérletes képzettség elismerésének lehetőségét és módját.


1.számú melléklet: ÁTET állásfoglalás

2.számú melléklet: Nyilatkozat


Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Hírek

IMG_2088-2

A szellemi leépülés előre jelzőjének tekintett enyhe kognitív zavar diagnosztikájának szabhat új irányt az a beszédfelismerő szoftver, amelyet az SZTE és az MTA közös projektjében dolgoznak ki. A szabadalmi bejelentés háromfajta telemedicinás felhasználási lehetőséggel számol, ami a páciensek mellett az orvosok, a biztosító társaságok és a gyógyszerkutatók munkáját is segítheti.

PES_O_elismeres

Rendkívül sikeresen szerepeltek az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Plasztikai és Égési Sebészeti Osztály munkatársai a Visegrád Négyek Lengyelországban megtartott Plasztikai Sebészeti Kongresszusán.