Képzés nélküli állatkísérletes jogosultság megszerzése

 Utolsó lehetőség! A Munkahelyi Állatjóléti Bizottság közleménye

Az állatkísérletekről szóló 40/2013. (II.14.) Korm. rendelet 54. § (1) bekezdése értelmében „annak a személynek, aki a rendelet hatálybalépésekor (2013.04.15) a 35. § (2) bekezdése szerinti tevékenységekhez kapcsolódó munkakörben igazolhatón legalább 5 évet eltöltött, a szakértelmét igazoltnak kell tekinteni, így oktatás és vizsga nélkül is jogosult az említett tevékenységek felügyelet nélküli végzésére”.

Az így megszerzett jogosultságról a Munkahelyi Állatjóléti Bizottság (MÁB) 2014-2015 folyamán számos tanúsítványt adott ki, A/ kísérlet és projekt tervezésére; B/ állatokon végzett kísérlet végzésére; C/ állatok gondozására.

Azok a munkatársak, akik korábban nem kérték a MÁB-tól a képzés nélküli állatkísérletes jogosultságot, vagy korábbi jogosultságuk elévült, az Állatkísérleti Tudományos Etikai Tanács (ÁTET) legfrissebb állásfoglalása alapján (1. melléklet_ÁTET állásfoglalás) ezt még ebben az évben kérvényezhetik, kísérlet és projekt tervezésére, állatokon végzett kísérlet végzésére, állatok gondozására. A kérelmet a MÁB ügyintézőjéhez Egri Katalin főelőadóhoz kell eljuttatni elektronikusan (allatjolet@rekt.szte.hu, egri.katalin@rekt.szte.hu).

A jogosultság kiadásának feltételei:

1.A munkahelyi vezető által aláírt Nyilatkozat kitöltése, amely
igazolja a 2013-ig folytatott legalább 5 éves állatkísérletes gyakorlatot, kísérletet és projektet tervező, kísérletet végző, vagy állatgondozó szinten (2. melléklet_nyilatkozat tanúsítványhoz). A nyilatkozatot postán vagy elektronikusan lehet elküldeni a MÁB ügyintézőjének.

2.2. A 2014-2018 között tartott MÁB továbbképzések anyagából írásbeli teszt vizsga teljesítése (tananyag MÁB honlap: "Útmutató állatkísérletes engedély írásához"; MÁB éves továbbképzés 2018). A MÁB a tesztvizsgára 2 időpontban, június végén és szeptember végén biztosít lehetőséget.

A fentieken kívül, az ÁTET állásfoglalása részletezi a külföldön megszerzett állatkísérletes képzettség elismerésének lehetőségét és módját.


1.számú melléklet: ÁTET állásfoglalás

2.számú melléklet: Nyilatkozat


Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Hírek

kemenylajos_certificate_330x330

Dr. Kemény Lajos, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tanszékvezető egyetemi tanára 2018. november 30-án az International League of Dermatological Societies "ILDS Certificate of Appreciation for International Leadership" díjat vehette át.

Sepp

Karunkról Dr. Hortobágyi Tibor, az SZTE Patológiai Intézet tanszékvezető egyetemi docense és Dr. Sepp Róbert az SZTE II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ egyetemi docense vált az MTA új doktorává. Gratulálunk!