Szegedi_Orvosbiologiai_Kutatasok_Jovojeert_Alapitvany_logo_1170

Nobel-díjas életpályamodell a szegedi fiataloknak

Kurt Wüthrich Nobel-díjas svájci kémikus, biofizikus látogatott el Szegedre a Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok tizenkettedik alkalommal megrendezett találkozója alkalmából. A 2018. december 5-7. közötti tudományos programsorozaton 72 középiskola 350 diákja vehetett részt egy lépéssel közelebb kerülve a sikeres tudományos életpályához.

A Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozója elnevezésű többnapos, tudományos képzés köré szerveződő eseményt évente kétszer rendezi meg közösen a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány, a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont. A programsorozat fő célja, hogy inspiráló környezet megteremtése révén minél korábbi életszakaszban az orvosi és a természettudományos területek felé fordíthassák a tehetséges fiatalok érdeklődését.

A találkozó vendége ez alkalommal Kurt Wüthrich svájci kémikus, biofizikus volt. Wüthrich 2002-ben kapta Nobel-díját biológiai makromolekulák, főleg a fehérjék hatékonyabb szerkezetvizsgálatára alkalmas NMR spektroszkópiai módszerek kidolgozásáért. A fiataloknak nem csak az előadását volt lehetőségük meghallgatni, hiszen személyes találkozásra, beszélgetésre is alkalmuk nyílt a neves tudóssal. Mindemellett a diákok részt vehettek az Alapítvány által létrehozott Szegedi Tudós Akadémia Szent-Györgyi Hallgatóinak és Szent-Györgyi Mentorainak előadásain is.

Idén első alkalommal került átadásra a „Kiváló Hallgató Díj”, melyet a jövőben a legeredményesebb szakmai munkát végző Szent-Györgyi Hallgatónak ítél oda az Alapítvány vezetősége minden évben. 2018-ban Nógrádi Bernát negyedéves orvostanhallgató nyerte el a díjat.

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Hírek

kiemelt_FOG-alapkoletetel

Több mint 1 milliárd forint kormányzati támogatásból újul meg a szegedi Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika. Az új épületszárnyban nyugat-európai színvonalú ambulancia, modern műtők és kétágyas kórtermek kapnak helyet. A kivitelezési munkálatokat a magyarországi építési piac egyik meghatározó társasága, a szegedi KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. végzi. Az új szárny alapkövét június 11-én helyezték el a klinika mögötti területen.

Latos_Melinda

Dr. Látos Melinda, az SZTE ÁOK Sebészeti Klinika munkatársa kapta "Az év fiatal tehetséges kutatója" címet, egyben ő tartotta idén a Magyar Pszichológiai Társaság XXVIII. Nagygyűlésén a Kulcsár Zsuzsanna emlékelőadást. Gratulálunk!