kanyaro

Tájékoztató kanyarós megbetegedésekkel kapcsolatban

Tisztel Orvostanhallgató Kolléganő/Kolléga!


Amint az Ön előtt is ismert, az elmúlt napokban számos kanyarós megbetegedést észleltek Csongrád megye egészségügyi intézményeiben, és kialakult a betegség az egészségügyi dolgozók között is.

A fertőző ágens a Paramyxovírus, a betegség emberről emberre cseppfertőzés, közvetlen érintkezés útján terjed. A lappangási idő 8-13 nap, a kiütések megjelenéséig 13-15 nap, de gamma-globulin adása után 21 napig is elhúzódhat. A fontosabb tünetek: a láz, a hurutos tünetek, a Koplik foltok, illetve az exanthemák. Fontos tudni, hogy a beteg már a lappangási idő utolsó napjaiban is fertőzőképes, majd a kiütések megjelenésével a fertőzőképesség fokozatosan csökken és a kiütések megjelenésétől számított 5-6. napon megszűnik.


Amennyiben Önök korábban a megfelelő vakcinációban részesültek, a betegség kialakulásának esélye csekély. Tekintettel arra azonban, hogy tanulmányaik során sok időt töltenek betegek közelében, illetve nagyobb közösségekben, feltétlenül fontos, hogy a fertőzés kialakulásának, terjedésének megakadályozása érdekében a szokásosnál is nagyobb figyelmet fordítsanak az óvintézkedésekre (gyakori kézmosás, fertőtlenítés, a védőeszközök – védőruha, maszk, kesztyű – szükség szerinti alkalmazása, stb.)! Az esetleges gyanújelek, tünetek jelentkezése esetén, illetve amennyiben a betegséggel kapcsolatban részletesebb felvilágosítást igényelnek, azonnal forduljanak orvoshoz.

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Hírek

kemenylajos_certificate_330x330

Dr. Kemény Lajos, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tanszékvezető egyetemi tanára 2018. november 30-án az International League of Dermatological Societies "ILDS Certificate of Appreciation for International Leadership" díjat vehette át.

Sepp

Karunkról Dr. Hortobágyi Tibor, az SZTE Patológiai Intézet tanszékvezető egyetemi docense és Dr. Sepp Róbert az SZTE II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ egyetemi docense vált az MTA új doktorává. Gratulálunk!