Dr. habil. Nagy Erzsébet Ph.D. D.Sc. (fotó: Bobkó Anna)

Nemzetközi elismerés a mikrobiológiában

Szegedi orvosról neveztek el egy eddig be nem sorolt baktériumot. Holland kutatók izolálták az új anaerob fajt, és Prof. Dr. Nagy Erzsébetről nevezték el a kutatónő munkájának elismeréseként.

Az a megtiszteltetés érte Dr. habil. Nagy Erzsébet Ph.D. D.Sc. emerita professzor asszonyt, hogy az anaerob baktériumok, azok klinikai jelentőségének területén végzett sok éves kutató munkája és európai szakmapolitikai tevékenysége elismeréseként nemrégiben egy eddig be nem sorolt humán patogén anaerob baktériumot neveztek el róla: Anaerococcus nagyae néven.


A világban több tudóst ért már ez a megtiszteltetés, de Magyarországon egyedülálló, hogy kutatóról neveznek el baktériumot.

Gratulálunk!


Dr. habil. Nagy Erzsébet Ph.D. D.Sc.


Prof. Dr. Nagy Erzsébet a SZOTE Általános Orovstudományi Karán summa cum laude minősítéssel végzett. 1993-2009 között az SZTE ÁOK Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézetének vezetője volt. Ekkor vált az intézet anaerob laboratóriuma Nemzeti Referencia Laboratóriummá. Pályája során a mikrobiológiai diagnosztika számos területén dolgozott. Fő kutatási területe az anaerob baktériumok által okozott kórképek diagnosztikai lehetőségeinek megteremtése, ezen nehezen tenyészthető baktériumok kórfejlődésének és ellenálló képességének0 molekuláris módszerekkel történő vizsgálata. Számos hazai és nemzetközi tudományos társaság és bizottság mellett nyolc évig volt az ESCMID (European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases) vezetőségi tagja, jelenleg is vezeti az ESCMID Study Group of Anaerobic Infections munkáját. Az Anaerobe tudományos folyóirat első európai főszerkesztője, több hazai és nemzetközi elismerés birtokosa. Munkásságát 415 in extenso cikk, 45 könyv fejezet, 950 független idézet, 240 impakt faktor fémjelzi.



Rendezvénynaptár

Rendezvénynaptár *