Hűtőinkubátor

A Korábban Érkeztem Alapítvány szervezésében hűtőinkubátor került átadásra a Gyermekgyógyászati Klinika Újszülött Intenzív Osztálya részére

Az ünnepélyes átadásra 2014. december 9-én (kedden) 14.00 órai kezdettel került sor a Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ Könyvtárában.


Az oxigénhiánnyal született újszülötteknél az idegsejtek károsodása miatt hosszú távú idegrendszeri következmények kialakulásával lehet számolni. A károsodott idegsejtek túlélését és gyógyulását jelen tudásunk szerint a leghatékonyabban az anyagcsere-folyamatok lelassításával, az egész test átmeneti, 72 órás hűtésével lehet biztosítani.

Bár a budapesti I. számú Gyermekklinikán már nagy tapasztalattal kezelik az ilyen újszülötteket, a dél-alföldi régióban ezidáig nem állt rendelkezésünkre olyan korszerű hűtőberendezés, amellyel biztonságosan lehetett volna egésztest hűtést végezni.

A Korábban Érkeztem Dél-alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány célul tűzte ki, hogy társadalmi összefogás segítségével beszerez egy modern hűtőkészüléket az Újszülött Intenzív Osztály részére. Az erőfeszítéseiket siker koronázta, és 2014. december 9-én rövid, bensőséges ünneplés keretében átadhatták az 5 millió forint értékű készüléket az osztály képviselőjének, Dr. Franczia Péter osztályvezetőnek.

Az átadón megjelent Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt.vezérigazgatója, Dr. Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, a Szegedi Első Lions Club képviselői, az Egyetem képviseletében Prof. Dr. Kemény Lajos tudományos és innovációs rektorhelyettes, Prof. Dr. Bari Ferenc orvoskari dékán, Prof. Dr. Pintér Sándor, a Gyermekklinika korábbi és Dr. Bereczki Csaba a klinika jelenlegi igazgatója, valamint a Korábban Érkeztem Alapítvány képviselői: Dr. Csoma Zsanett kuratóriumi elnök, Csíkosné Bakos Boglárka kuratóriumi tag, Rádi Katalin, az Alapítvány alapítója.

A példaértékű összefogás eredményeképpen régiónk olyan berendezéssel gazdagodott, amely segíti, hogy az oxigénhiányos állapotban világra jövő újszülöttjeink a lehető legjobb életminőséggel élhessék túl életük nehéz kezdeti időszakát.


Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

betegagy_1170

Széleskörűen hozzáférhetővé válik a magyar betegek számára is a remdesivir nevű hatóanyagot tartalmazó antivirális szer, amely az eddig ismert leghatékonyabb gyógyszer a COVID-fertőzés ellen. A gyártás a Richter Gedeon Nyrt. saját fejlesztése alapján indult. A készítmény klinikai vizsgálata megkapta az engedélyt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől. A szert több magyarországi egészségügyi intézményben, így a Szegedi Tudományegyetemen is alkalmazzák.

Nyito_Bolyai_Tombacz_D

Teljesítmény-központú, magas presztízsű országos akadémiai támogatás a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj. 2020-ban az SZTE 19 ifjú tudósa nyerte el a Bolyai-ösztöndíjat. Közülük heten örülhetnek a kiemelkedő minősítésű kutatók Bolyai-emléklapjának. E csoportból Dr. Tombácz Dóra, az SZTE ÁOK Orvosi Biológiai Intézet docense Bolyai-plakettet is kapott.