Kollegiumok_1

Kollégiumok


A medikus hallgatók részére két kari kollégiumban is igényelhető elhelyezés,

a Jancsó Miklós Kollégiumban és az Apáthy István Kollégiumban.


Kollégista Krónikák egy veterán tollából

Avagy: okok, amiért amint átlépted a Jancsó küszöbét, elgondolkozol, hogy az életre szóló tapasztalatok között említsd az önéletrajzodban


Remélem, a cím nem riasztott el senkit, hiszen nem negatív színezettel írtam, sőt. De ezt mindjárt meglátjátok Ti is. Egészen hosszú és színes történelme van a költözéseimnek, lakótársaimnak, a zuhanyfülkék sajátságos varázsának és bioszférájának, valamint a mindig figyelő nevelőnőknek és portásoknak. (Nyugalom, a nevelők az egyetemi kolikban ritka állatfajnak számítanak - tehát nincsenek. Őrző-védő portások viszont igen, ráadásul olykor egészen magas zajtolerancia-szinttel, amiért nem lehetünk elég hálásak.) Ezért megbízható forrásként számíthattok rám. Nade nem fecsérlem tovább a szót, inkább elmesélem, mik a pro- és kontráik a Semmelweis úti óriási családnak.

Ismerkedésem a kollégista élettel 14 évesen kezdődött, ami a gimnáziumban eltöltött 5 év során alakult szerelemmé. Ezt formálta tovább a Jancsó családdá. Najó, talán egy kicsit elfogult vagyok, hiszen kolisnak lenni egy olyan életforma, ami egyáltalán nem való mindenkinek. Akadnak, akik a közösségi élmények helyett szociofóbiával gazdagodnak, és/vagy végtelenül erős immunrendszerrel. Az utóbbiban mindenesetre biztos vagyok. Ezért fontos, hogy jól átgondoljátok a beköltözést, és merjetek ismerkedni, segítséget kérni.

Jancso
id. Jancsó Miklós Kollégium

Olvassatok tovább, bemutatom nektek a pecót:

Aki úgy dönt, hogy beadja a jelentkezését, mindenképpen számolnia kell néhány dologgal. Nem szeretném, ha rózsaszín buborékokból épített illúziókkal érkeznétek, hiszen ha ez az egészen impozáns légvár összeomlik, az senkinek sem használ. Tudnotok kell például, hogy egy kollégium általában nem hotel! Ez alól a Jancsó természetesen kivétel. 4 szintjével felhőkarcoló magasságokba emelkedve hódítja meg a légteret. Emeletein az összkomfortos, örök barátságokat teremtő, RTG-nel rendelkező négyágyas szobák mellett a VIP igényeket kielégítő kétágyas nászutas-lakosztályokkal rendelkezik, valamint elszórva néhány egyágyas odúval a magányos farkasoknak. Folyosónként nem túl tágas, de meleg és (szintén meleg?) barátságokat teremtő zuhanyzók állnak a kedves vendégek szolgálatára. Itt fontos megemlítenem a spa részleget, ami magába foglalja a későn érkezők számára a gőzfürdőt, a beépített szaunát és a hál’Istennek soha ki nem fogyó melegvizet (elejtett ruhadarabokat, különleges alkalmakkor kalaposgombákat). Ha már mindenki megcsömörlött a testi kényeztetésektől, akkor ideje látogatást tenni a mikrobiológia laborba konyhába. A konyha igazi közösségi tér. Vizsgaidőszakban például mindenki délben éhezik meg, és szeretné egyszerre használni a tűzhelyet, sütőt, mikrohullámú sütőt, pultot, vagy a mosogatót. Vagy mindet egyszerre, esetenként személyes jelenlét nélkül, edényképviselet által. Ebben az óriási nyüzsgésben akár extra élelemhez is juthattok, rosszabb esetben elveszíthetitek azt is, amivel elindultatok a szobátokból. De ez egészen ritka, hiszen mindenki igyekszik segíteni a másiknak – hol kávéval, étellel, kávéval, kávéval, tejjel, kávéval, vizsgapánikkal, rémtörténetekkel a bizottságokról, kávéval, és bátorító buksisimogatással.

Mint veterán kollégista (több, mint 7 évig szolgáltam) elmondhatom, hogy ha újrakezdhetném, ugyanígy választanék a kollégista élet, és kifejezetten a Jancsó mellett. Fantasztikus embereket ismertem meg, és a szokatlanul hard level (CH3CH2-OH included) ellenére is örök emlékekkel gazdagodtam. Úgy vélem, egy ilyen élmény mindenki számára „kötelező” egy teljes élethez, legyen abszolút pozitív, vagy elsőre negatívnak tűnő is a végkifejlete. Utólag mindenképp óriási mosollyal fogtok visszagondolni az itt töltött időkre, erre a nyakamat tudnám tenni, és mindig lesz mit mesélnetek és eltitkolnotok. Várunk Titeket szeretettel!

A Pulzus Spiritus cikke nyomán


Kollégistának lenni jó, Kolléga itt minden lakó

 

Mondanám, hogy immár tősgyökeres Apáthy-is ként élen egyetemi hétköznapjaim. Hellyel, közzel passzol is a dolog, csupán annyi sántít, hogy eddigi tapasztalataim még csak rövid elsős létemet ölelik fel. A mögöttem levő elmúlt első év távlatából összegzem tehát a mi Apáthy atyánkról elnevezett épülettömböt, intézményt, kollégiumot…..a mi kis csodás világunkat a Dóm tér 4 alatt.

Apathy
Apáthy István Kollégium

Bizony ám Dóm tér, egyenesen a városközpontból érkezik az üdvözlet, jobb helyen nem is lehetne. Minden egy köpésre van, szó szerint. A Vitrin nevű ,,közösségi” hely födémjére képzettebb csulázók akár át is küldhetnek egy adaggal, főleg, hogy a megnevezett társasági gyülekező a kollégium ajtajával szemben helyezkedik el az út túloldalán. A kollégium az élet középpontjában fekszik, nem is részletezem tovább, mert mit is ér a legjobb környezet a jó társaság nélkül. Hangzatos, emelkedett szavakkal is dicsérhetném, hogy mi egy nagy család vagyunk, egy összetartó közösség, a mi kis háromágyas kibucainknak lakóit, ehelyett inkább bemutatom mitől lesz igazán az eljövendő egyetemi életetek meghatározó pillanata, hogy apáthysok lesztek. A rövid pillanatok, a feledhetetlen esték, a buli utáni nehéz ébredések, a lépcső előtti vicces beszélgetések és még sok más fogja bebizonyítani majd nektek, hogy jó helyen vagytok. Készüljetek, hogy megtanultok majd főzni, legalább egy zacskós levest, konyha van már csak egy kis bátorság kell hozzá és mehet is a hétvégi sütögetés. A tetőtéri üvegkalitkának csúfolt kondiban hozhatjátok magatokat formába a nyárra és a társalgóban lesz alkalmatok a szint többi lakójával az aktuális sporteseményt követni. Az elmúlt évben az is megszerette a focit nálunk aki előtte rá se hederített. Én is együtt szurkoltunk szintenként a válogatottnak. Igen, a kollégista egy külön faj, aki pizsamában ugrik le a közeli kisboltba tejért amikor főzés közben épp elfogyott, aki hajnali hatkor, az első óra előtt nem sokkal ér még csak vissza a tegnap estéről, aki minden évben megküzd az Apáthy lépcsőjével, akitől a hely elnyeri hangulatát.


A Pulzus Spiritus cikke nyomán

SZTE_AOK


Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

dr_szarvas_ferenc_nekrologhoz

Dr. Szarvas Ferenc, a SZTE ÁOK I. Belgyógyászati Klinika professzor emeritusa 2020. június 30-án csendesen viselt betegségében végleg elszenderült. Emlékét tisztelettel megőrizzük!

tombacz_dora_Lendulet

Hogyan lehetne hatékonyabbá tenni az egészségmegőrző diétás stratégiákat? Többek között erre a kérdésre is keresi a választ az SZTE Általános Orvostudományi Kar biológus adjunktusa: Tombácz Dóra évi 40 millió forint támogatással folytathatja a diéta és a sport kapcsolatával foglalkozó kutatásait.