Centenáriumi hírek

2021. szeptember 15.

Lechner Károly Professzor és a Szegedi Ideg- és Elmegyógyászati Klinika alapításának története címmel az SZTE Nyomdája még az idei évben kiadja azt a kötetet, amelynek szerkesztését 2 éve kezdték meg a Pszichiátriai Klinikán,

az Ideg- és Elmegyógyászati Klinika első professzorának életútját és a Szegedi Pszichiátriai és Neurológiai Klinika alapításának történetet mutatja be.

Lechner_Karoly

2021. őszén a Klinika Korányi fasor 8-10. épülete előtt felavathatjuk Prof. Dr. Lechner Károly mellszobrát, melyet Szmrecsányi Boldizsár szobrászművész készít el.


Az őszi Szent-Györgyi Napok keretében a Pszichiátriai és Neurológiai Klinikák centenáriumi alapításával kapcsolatosan 2 előadást tartanak, az egyiken Prof. Dr. Lechner Károly életét és a klinikaalapítás történetet mutatja be, másikon pedig a Neurológia Klinika működésének 100 évét foglalják össze.2021. szeptember 9.

Az SZTE SZAOK Anatómiai, Szövet-és Fejlődéstani Intézete egy kiállítást tervez, mely a morfológiai jellegű tanszékek Szegedre költözésével kapcsolatos eseményeket eleveníti föl, 2021. szeptember 29. és október 18. között a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

A kiállítás címe: "A Kolozsvári Tudományegyetem Szegedre költözésének története két morfológiai intézet példáján bemutatva"

Megnyitó: 2021. szeptember 29. 17.00, a kiállítás vége: 2021. október 18. 16.00

Helyszíne: SZTE TIK kiállítóterem

A kiállítás 3 morfológus professzor életútját és intézeteik áttelepülésének körülményeit mutatja be. Az érintett professzorok:Apáthy István, Davida Leo és Gellért Albert.

Apathy_Istvan Davida_Leo Gellert_Albert2021. augusztus 9.

A linkre kattintva olvashatják Dr. Benedek György professzor, karunk egykori dékánjának írását Prof. Dr. Veress Elemérről, az Élettani Intézet első tanszékvezetőjéről, karunk negyedik dékánjáról szóló írását

Benedek György: Veress Elemér a szegedi Élettani Intézet első tanszékvezetője (pdf) >>>

Veress_Elemer_festmeny

Kövess minketYouTubeLinked inGoogle PlusTwitter


Kiemelt hírek

Kezdo_kep

2021. szeptember 16-án - Szent-Györgyi Albert születésnapján - a Szegedi Nemzeti Színházban került sor karunk névadó ünnepségére, ily módon is ünnepelve a Szegedi Tudományegyetem Szegedre költözésének és a szegedi orvosképzés elindításának 100. évfordulóját.

2021_plakat

2021. szeptember 24-26-án megrendezésre kerül Szegeden a 48. Medikus Kupa!

A négy egyetem sportolói újra összecsaphatnak, hogy kiderüljön ki a legjobb!